Міненерго пояснило ідею майнінгу валют за допомогою АЕС

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Міністерство енергетики пропонує надлишок виробленої електроенергії направити на майнінг криптовалют. Про це відомство повідомило у Facebook.

«Маючи профіцит атомної генерації, один із сучасних інструментів використання надлишкової електроенергії — спрямувати її на майнінг криптовалют. Це не лише дозволить зберегти гарантоване навантаження на АЕС, але й надасть можливість підприємствам залучити додаткові кошти», — розповіли в Міненерго.

Наразі розглядають можливість створити центри обробки даних (ЦОД) поруч з АЕС. В «Енергоатомі» вже розробили пілотний проєкт з приєднання споживачів ЦОД потужністю до 1000 МВт до електричних мереж, з виділенням першої черги 30 МВт у місті-супутнику Запорізької АЕС Енергодарі.

Проєкт передбачає створення нової інфраструктури, яка видаватиме потужності для довгострокового постачання електроенергії, щоб забезпечити потреби ЦОД.

У перспективі такі дата-центри можуть стати самоокупними.

  • 5 травня ЗМІ повідомили, що уряд запропонував «Енергоатому» майнити криптовалюту.
  • 29 квітня, після спрацьовування автоматики від мережі був відключений третій блок Рівненської АЕС потужністю 1 000 МВт. Тоді заявили, що непрацюючі блоки «Енергоатому» будуть заміщені блоками вугільних електростанцій.
  • Відключений енергоблок у ЗМІ повʼязували із затвердженим Міністерством енергетики 28 квітня новим енергетичним балансом, за яким вироблення електроенергії держкомпанією «Енергоатом» буде скорочено до половини потужності.