США: Росія направила військову авіацію до Лівії

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Росія відправила до Лівії кілька військових літаків, щоб підтримати найманців, які воюють на боці фельдмаршала Халіфи Хафтара.

Про це повідомляє Африканське командування Збройних сил США у своєму Twitter.

У пресрелізі відомства кажуть, що літаки спершу прибули у Сирію, де їх перефарбували для того, щоб «замаскувати російське походження».

Американські військові припускають, що авіацію буде використовувати група «ПВК Вагнера», яка підтримує Лівійську національну армію (ЛНА) в боротьбі проти міжнародно визнаного Уряду національної згоди.

«Росія намагається схилити шальку терезів на свою користь у Лівії. Я бачив, як вони роблять це в Сирії, і зараз вони так само розширюють свою присутність в Африці, використовуючи для цього наймані угруповання, такі як «ПВК Вагнера», — сказав генерал армії США Стівен Таунсенд, начальник американського командування в Африці.

Росія відреагувала на заяву американських військових. Перший заступник голови комітету Держдуми з оборони Андрій Красов назвав новину про військові літаки фейком і дезінформацією. Він також сказав, що це «чергова страшилка по-американськи».

На початку травня в ООН опублікували доповідь, згідно з якою в Лівії воюють більше тисячі найманців російської «ПВК Вагнера». Про це раніше заявляв і президент Туреччини. Експерти ООН зʼясували, що більшість найманців «ПВК Вагнера» є громадянами Росії, Білорусі, Молдови, Сербії та України.