The Moscow Times: Російська «ПВК Вагнера», яка воювала на Донбасі, залишила без роботи африканських найманців

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

В африканських країнах місцеві приватні військові компанії втрачають контракти через російську «ПВК Вагнера», яку повʼязують з бізнесменом Євгеном Пригожиним, повідомляє The Moscow Times.

Зокрема, «ПВК Вагнера» отримала контракти на роботу в Мозамбіку, на які розраховували ПВК «Блек Хол» та компанія військової безпеки ОАМ.

Глава ОАМ Джон Гартнер сказав, що запропонував запросити до Мозамбіку близько 50 висококваліфікованих експертів з оплатою від $15 тис. до $25 тис. на людину на місяць. Офіційної інформації про те, скільки платять бійцям «ПВК Вагнера», немає. Представник групи Євген Шабаєв заявив, що в середньому боєць низького рангу отримує від 120 до 300 тисяч рублів на місяць (від $1,8 тис. до $4,7 тис.).

Джерела The Moscow Times стверджують, що після невдалих військових операцій в Мозамбіку також зросла напруга між бійцями «ПВК Вагнера» і Збройними силами країни. Один солдат розповів виданню, що вони майже припинили патрулювати разом.

«Це гроші і політика, було ясно, що ми не можемо конкурувати з «ПВК Вагнера», — сказав Гартнер. — Але тепер у них там проблеми».

  • Раніше The Guardian повідомляла, що Росія активно розширює свою присутність в Африці і працює над створенням «стратегічного центру» в регіоні. Місію щодо посилення російського впливу на континенті очолює «кухар» Володимира Путіна Євген Пригожин — куратор найманців «ПВК Вагнера», які брали участь у бойових діях у Сирії та Україні.
  • Американський телеканал CNN виявив докази перебування російських військових у Центральноафриканській Республіці. Вони проводять тренінги для місцевих солдатів і, ймовірно, входять у «ПВК Вагнера». Пізніше повідомлялося, що найманці Пригожина воюють в Лівії.
  • Facebook видалила близько 200 російських акаунтів (облікові записи, сторінки, групи) з мільйонним охопленням аудиторії, з яких втручалися в політику країн Африки. Їх повʼязали із власником «ПВК Вагнера» Євгеном Пригожиним.