Bloomberg: У Лівію зайшли понад сто бійців російської «ПВК Вагнера». Деякі з них уже вбиті

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Лівії воює понад сто бійців російської «ПВК Вагнера». Групи «вагнерівців» зайшли на початку вересня для підтримки сил Лівійської національної армії (ЛНА) генерала Халіфи Хафтара, які воюють проти Уряду національної згоди (УНЗ) премʼєр-міністра Фаїза Сараджа, підтримуваного Заходом та ООН.

Про це повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на представників ПВК.

Російські найманці Євгена Пригожина, наближеного до Володимира Путіна, ведуть бої в районі Тріполі, де ЛНА застосовує авіацію. Сили «ПВК Вагнера» вже зазнали втрати, проте точна кількість убитих найманців невідома.

Представник ЛНА у свою чергу заявив журналістам, що ні російських, ні жодних інших іноземних бійців у лавах цієї армії немає. Міністр внутрішніх справ Лівії Фаті Башага заявив, що сили Хафтара спочатку покладалися на найманців із Судану, але розчарувалися в них і звернулися за послугами до росіян.

Раніше The Daily Telegraph повідомляв, що вже в березні в лівійському Бенгазі воювали близько 300 росіян з ПВК.

  • Американський телеканал CNN виявив докази перебування російських військових у Центральноафриканській Республіці. Вони проводять тренінги для місцевих солдатів і, ймовірно, входять у «Приватну військову компанію Вагнера».
  • Раніше в The Guardian повідомляли, що Росія активно розширює свою присутність в Африці і працює над створенням «стратегічного центру» в регіоні. Місію щодо посилення російського впливу на континенті очолює «кухар» Володимира Путіна Євген Пригожин — куратор найманців «ПВК Вагнера», які брали участь у бойових діях у Сирії та Україні.