Справа Гандзюк: підозрюваного Левіна залишили під вартою до липня

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Підозрюваного в організації нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк Олексія Левіна (Москаленка) залишили під вартою до липня. Про це повідомляє «Громадське».

Прокурор Андрій Сенюк розповів, що Левіна просили залишити під вартою саме в ізоляторі тимчасового тримання СБУ через ризики втечі, тиску на свідків, переховування, знищення або спотворення доказів.

Захист назвав ризики необґрунтованими та просив обрати запобіжний захід із можливостю внесення застави. Суд розглянув обидві сторони та залишив Левіна під вартою до липня без альтернативи застави.

Під час судового засідання у ролі вільного слухача був адвокат Владислава Магнера Дмитро Ільченко, який не є захисником Левіна.

Зараз із Левіном не проводять слідчих дій. За інформацією прокуратури, він відмовився від будь-яких слідчих дій. Триває ознайомлення з матеріалами справи.

Справа Гандзюк

Громадська активістка Катерина Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року після того, як трьома місяцями раніше в Херсоні невідомий облив її сірчаною кислотою. За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шість осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних.

7 травня 2019 року Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт проти пʼятьох фігурантів справи про вбивство активістки: Микити Грабчука, Володимира Васяновича, Вʼячеслава Вишневського, Сергія Торбіна і Віктора Горбунова. 6 червня суд оголосив їм вироки. Організатор виконання замаху на вбивство Гандзюк Торбін засуджений до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Грабчук отримав 6 років увʼязнення, обвинувачені в пособництві Васянович і Горбунов — 4 і 3 роки позбавлення волі відповідно, співучасник злочину Вишневський — 4 роки вʼязниці.

  • Раніше Левін розповів, що Гандзюк планували кинути у сміттєвий бак, облити зеленкою або нечистотами. За його словами, причиною нападу стала підозра помічника депутата, імовірного посередника в організації нападу Ігоря Павловського в тому, що Гандзюк підтримує активіста Олександра Цегельника, який виступав проти незаконної вирубки лісу та був «особистим ворогом Павловського».
  • 27 квітня СБУ і Генпрокуратура оголосили, що розслідування проти голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера й Олексія Левіна у справі про вбивство Гандзюк завершено.
  • Пізніше в Офісі генпрокурора заявили, що підозрюваний Павловський пішов на угоду зі слідством.
  • Активісти заявили, що генпрокуратура «злила» справу, і прийшли з протестом до Офісу президента, вимагаючи від Зеленського відповіді. Потім вони провели акцію протесту перед будинком генпрокурора Венедіктової. Там активісти залишили напис: «Тут живе подруга вбивць Гандзюк».