Кримський «суд» оголосив у розшук Едема Бекірова. Його звільнили під час обміну полоненими

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Кримський «суд» оголосив у розшук Едема Бекірова. Його звільнили під час обміну полоненими

Поліщук Максим / УНІАН

Центральний районний «суд» Сімферополя ухвалив рішення оголосити в розшук кримського татарина Едема Бекірова. Про це повідомила український омбудсмен Людмила Денісова.

Виконати рішення доручили «прокурору» Криму.

Бекірова звільнили під час великого обміну полоненими за формулою «35 на 35» 7 вересня 2019 року. Тоді додому повернулися також Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих і моряки, захоплені в Керченській протоці.

Справа Бекірова

Жителя селища Новоолексіївка Херсонської області Едема Бекірова затримали російські силовики на вʼїзді в анексований Крим уранці 12 грудня 2018 року, куди він їхав, щоб відвідати 78-річну матір і родичів. Його затримали за підозрою в незаконному зберіганні боєприпасів і вибухівки. Підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя заарештував Бекірова. Сам затриманий неодноразово заявляв про свою невинність.

27 серпня Бекірова відпустили з СІЗО під особисте зобовʼязання. Він перебував за ґратами 258 днів — із 12 грудня 2018 року. Перед обміном Бекірова вивезли з окупованого Сімферополя до Москви і тримали там протягом двох тижнів на конспіративній квартирі.

  • Колишні політвʼязні Балух і Карпюк створили Український центр запобігання катуванням.