«Сидів, відпочивав і чекав». Бекіров розповів, як його вивезли з Криму до Москви перед обміном

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Тяжкохворого кримськотатарського активіста Едема Бекірова перед обміном вивезли з окупованого Сімферополя до Москви та тримали там протягом двох тижнів на конспіративній квартирі. Про це він розповів після обміну, повідомляє «Крим.Реалії».

За словами Бекірова, його повезли на літак до Москви одразу після засідання суду в Сімферополі 27 серпня, на якому його відпустили з-під арешту під особисте зобовʼязання.

«Після засідання суду суддя пішов у дорадчу кімнату на півтори години. Потім прийшов і зачитав рішення — відпустити під зобовʼязання про явку в суд. Я був шокований, не зрозумів, що сталося; навіть адвокати очманіли, Олексій [Ладін] отетерів. Я подумав, як випустять, одразу до матері поїду. Мене вивели із зали суду і посадили в мікроавтобус, повезли в будівлю ФСБ. Вийшов слідчий, приніс мій паспорт і каже: “Розпишися, що ти його отримав”. Потім ми звідти виїхали. Дивлюся, їдемо не в бік СІЗО, а на виїзд із міста. Я кажу їм: “Ви дорогу не поплутали? Я Сімферополь добре знаю, ми не туди їдемо”. Він відповідає: “Ми їдемо в Москву”», — розповів Бекіров.

Далі, за словами Бекірова, його посадили в літак і доставили до Москви в супроводі лікаря та двох працівників ФСБ. У російській столиці його поселили на конспіративній квартирі, де він перебував аж до початку обміну 7 вересня.

«Мені дали можливість повідомити рідним, що я опинився в Москві, тому що [адвокат Олексій] Ладін і дочка мене шукали. Два тижні я там сидів, відпочивав і чекав», — пояснив він.

  • 27 серпня кримськотатарського активіста Едема Бекірова відпустили з СІЗО. Центральний районний суд Сімферополя постановив змінити Бекірову запобіжний захід, перевівши його під особисте зобовʼязання.
  • 7 вересня Україна і Росія провели обмін полоненими за формулою «35 на 35». Додому повернулися, зокрема, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, Едем Бекіров і моряки, захоплені в Керченській протоці. Українців урочисто зустріли в аеропорту «Бориспіль» родичі, журналісти та президент Володимир Зеленський.
  • У відповідь Україна передала Росії Кирила Вишинського, Володимира Цемаха, Максима Одинцова, Олександра Баранова й інших увʼязнених.