Глава НСЗУ пояснила, з чим пов’язане недофінансування окремих лікарень та зменшення виплат лікарям

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Глава Національної служби здоров’я Оксана Мовчан пояснила, чому лікарі клінічної лікарні швидкої медичної допомоги у Києві з початком другого етапу реформи отримали вдвічі менші доплати, ніж були за субвенції.

Про це вона розповіла в інтерв’ю «Лівому берегу».

«Там дві причини. Вони дійсно отримали від нас менше грошей, ніж в минулому році по субвенції. Сума контракту залежить від статистики, від того, скільки лікарня надає послуг і яких. І лікарня подала неправильну статистику [...] Якщо департамент охорони здоровʼя КМДА підтвердить, що у них насправді кейсів більше, ми перерахуємо виплати. Нібито вони не врахували в статистиці приїжджих, яких теж везуть в лікарню», — пояснила Мовчан.

Друга причина, за її словами, лікарня не отримала 70,5 млн грн з міського бюджету, які були у них в минулому році.

Також голова НСЗУ відповіла про Запорізький центр екстреної медичної допомоги, приклад якого очільник МОЗ наводить як недофінансованого через реформу. Вона наголосила, що центр насправді отримав на 5 млн грн більше, ніж було торік за субвенції.

«До реформи в Запорізькій області, як і в інших областях, було три центри екстреної допомоги [...] Їх обʼєднали в один центр. І цей один центр від НЗСУ отримав на 5 млн грн більше, ніж усі три центри разом узяті по субвенції в минулому році. І в інших регіонах екстрена теж отримала більше, ніж в минулому році. Зараз є бажання звинуватити у всьому НСЗУ», — вважає Мовчан.

Також голова НСЗУ наголосила, що рішення про згортання другого етапу реформи є неправильним.

«Президенту пропонують нібито просте рішення — повернути все назад. Але, по-перше, це неможливо зробити, тому що мережа змінилася, і тому що це треба узгодити з місцевими бюджетами. Тому що якщо вони не доллють свою частину, ми отримаємо подвійну істерику — і історичний бюджет повернули, і грошей все одно немає. Крім того, якщо зараз все скасувати, я не знаю, чи буде ще коли-небудь такий імпульс, як зараз, коли вже всі зібралися і все готово, і бюджет, і нормативні акти, і процес вже йде», — вважає Мовчан.

Також голова НСЗУ в цьому інтервʼю заявила, що на другому етапі медреформи без роботи можуть залишитися 6—7 тисяч медичних працівників. Раніше президент Володимир Зеленський заявляв про 50 тисяч медиків, а глава МОЗ Максим Степанов називав дані до 70 тисяч.

  • Раніше лікарі клінічної лікарні швидкої медичної допомоги у Києві вийшли на акцію протесту через зниження зарплат. За інформацією лікарів, доплати, які вони отримували раніше, урізали з початком другого етапу медреформи. У підсумку зарплата медиків вийшла меншою на 40—50%.
  • 5 травня Степанов заявив, що Міністерство охорони здоровʼя планує змінити медреформу підвищенням фінансування лікарень і зарплат медпрацівникам.
  • Степанов запевняє, що реформу не будуть згортати, але принцип фінансування лікарень буде змінено, хоча він є основою реформи.