ВООЗ вивчить можливий зв’язок між COVID-19 і схожою на синдром Кавасакі хворобою у дітей

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Всесвітній організації охорони здоров’я (ВООЗ) вивчать можливий зв’язок між COVID-19 і схожою на синдром Кавасакі хворобою у дітей, про що повідомляють лікарі кількох країн світу.

Глава ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус на брифінгу закликав лікарів усіх країн бути пильними і звернути на це особливу увагу.

«В останні тижні в повідомленнях з Європи і Північної Америки йдеться, що певну кількість дітей госпіталізували у відділення інтенсивної терапії з мультисистемним запальним станом, із деякими симптомами, схожими на синдром Кавасакі і синдром токсичного шоку», — розповів Гебреєсус.

За попередніми даними, припускають, що розвиток цього синдрому може бути повʼязаний із коронавірусом.

Гебреєсус наголосив, що ВООЗ вже розробила попереднє визначення для цього синдрому та форму звітування про зафіксовані випадки хвороби. «Я закликаю всіх лікарів у світі працювати з національною владою і ВООЗ, бути готовими і краще зрозуміти цей синдром у дітей», — додав він.

Що таке синдром Кавасакі

Запальне захворювання, що вражає середні та дрібні артерії. Проявляється лихоманкою, змінами слизових оболонок, шкіри, ураженням коронарних та інших артерій з можливим утворенням аневризм, тромбозів і розривів судинної стінки.

Для синдрому Кавасакі характерно, що він втягує в процес серцево-судинну систему. Можуть уражатися перикард, міокард, провідна система серця, ендокард. Також для цього захворювання характерним є ураження коронарних артерій із розвитком аневризми. Найчастіше цим захворюванням страждають діти віком до 5 років.