У низці країн почали виявляти рідкісне запалення судин у дітей. Синдром повʼязують з епідемією коронавірусу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У низці країн почали виявляти рідкісне запалення судин у дітей. Синдром повʼязують з епідемією коронавірусу

skaman306 / Getty Images

У низці країн медики зафіксували понад 100 випадків рідкісного запального захворювання серед дітей. Вчені повʼязують його появу з епідемією коронавірусу.

Про це пише The Guardian.

Так званий синдром Кавасакі, що викликає запалення серцево-судинної системи, виявили у Великій Британії, США, Франції, Італії, Іспанії та Швейцарії. На цей час у Великій Британії цей синдром виявили у 19 дітей.

Міністр охорони здоровʼя Франції Олівʼє Веран заявив, що в країні більше десятка дітей із запаленнями в ділянці серця. В інтервʼю французьким ЗМІ Веран перелічив такі симптоми синдрому як гарячка, проблеми з травленням і судинні запалення.

У США щонайменше троє дітей у віці від шести місяців до 8 років лікуються від такого стану. Фахівець Медичного центру Колумбійського університету в Нью-Йорку Марк Горелік повідомив, що у дітей виявили температуру і вогнища запалення в серці і кишківнику. При цьому Горелік стверджує, що це не синдром Кавасакі, а схоже захворювання, також спричинене інфекцією, що викликає імунну відповідь.

Видання звертає увагу, що не всі діти, які проходять лікування від синдрому, дали позитивний результат на коронавірус. Деякі лікарі підозрюють, що синдром є «постінфекційною відповіддю», коли імунна система надмірно реагує на інфекцію.

Що таке «синдром Кавасакі»

Запальне захворювання, що вражає середні та дрібні артерії. Проявляється лихоманкою, змінами слизових оболонок, шкіри, ураженням коронарних та інших артерій з можливим утворенням аневризм, тромбозів і розривів судинної стінки.

Для синдрому Кавасакі характерно втягнення в процес серцево-судинної системи. Можуть уражатися перикард, міокард, провідна система серця, ендокард. Так само для даного синдрому характерно ураження коронарних артерій з розвитком аневризм. Найчастіше цим захворюванням страждають діти віком до 5 років.