Вісім з 10. В Італії лікарі виявили звʼязок між COVID-19 і схожою на синдром Кавасакі хворобою у дітей

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Вісім з 10. В Італії лікарі виявили звʼязок між COVID-19 і схожою на синдром Кавасакі хворобою у дітей

Barcroft Media / Contributor

Італійським вченим вдалося встановити звʼязок між коронавірусом і поширеним серед дітей судинним захворюванням, схожим на синдром Кавасакі.

Результати свого дослідження вчені опублікували в журналі The Lancet.

Дослідження проводилося в Бергамо. У лікарні Папи Іоана XXIII лікарі виявили, що 8 із 10 дітей з цим захворюванням також дали позитивний результат на антитіла до коронавірусу. Лікарі вважають, що два інші випадки можна пояснити ненадійними результатами випробувань.

У статті вчені описали це захворювання як PIMS-TS, або «запальний мультисистемний синдром, тимчасово повʼязаний із SARS-CoV». За словами лікарів, у Бергамо протягом місяця захворюваність на PIMS-TS серед дітей зросла в 30 разів.

Доктор Лоренцо ДʼАнтіга, директор відділення педіатрії лікарні Папи Івана XXIII, заявив, що результати дослідження дають «перший явний доказ звʼязку» між коронавірусом і PIMS-TS. «Я не сумніваюся, що хвороба Кавасакі в цих пацієнтів викликана саме SARS-CoV-2», — додав він.

Водночас фахівець відділення інтенсивної терапії Бостонської дитячої лікарні, доктор Джефрі Бернс вважає, що мультисистемний запальний синдром у дітей, найімовірніше, є поствірусним синдромом.

«Цей мультисистемний запальний синдром безпосередньо не викликаний вірусом. Головна гіпотеза полягає в тому, що це повʼязано з імунною реакцією пацієнта», — сказав Бернс CNN.

За словами Бернса, більшість хворих дітей не потребують інтенсивної терапії. «У нас є перевірені методи лікування, які ми можемо використовувати і використовуємо», — сказав він і додав, що ці методи включають розріджувачі крові та імуномодулятори.

Що таке синдром Кавасакі

Запальне захворювання, що вражає середні та дрібні артерії. Проявляється лихоманкою, змінами слизових оболонок, шкіри, ураженням коронарних та інших артерій з можливим утворенням аневризм, тромбозів і розривів судинної стінки.

Для синдрому Кавасакі характерно втягнення в процес серцево-судинної системи. Можуть уражатися перикард, міокард, провідна система серця, ендокард. Також для цього захворювання характерним є ураження коронарних артерій з розвитком аневризми. Найчастіше цим захворюванням страждають діти віком до 5 років.