Денісова: У декого з іноземців є проблема з легалізацією народжених від сурогатних матерів дітей

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Денісова: У декого з іноземців є проблема з легалізацією народжених від сурогатних матерів дітей

Tim Bish / Unsplash

У декого з іноземців є проблеми з легалізацією народжених в Україні від сурогатних матерів дітей.

Про це журналістам розповіла Уповноважений із захисту прав людини Людмила Денісова.

За її словами, у таких країнах як Іспанія та Італія сурогатне материнство заборонене, тому у громадян цих країн є проблеми з подальшою легалізацією цих дітей. «Зараз це буде робитися за сприяння Державної міграційної служби через встановлення громадянства цих діточок і видачу їм проїзних документів», — повідомила вона.

Також, за словами Денісової, іншою великою проблемою є питання обмеження перельотів між країнами через карантин, причому деякі батьки вже навіть замовили чартерні рейси. Проте на здійснення цих рейсів потрібен дозвіл Міністерства закордонних справ, де пізніше визначать уповноваженого, який займатиметься питанням виїзду цих дітей.

Денісова разом з Офісом омбудсмена відвідала клініку та готель, де перебувають ці діти, і підкреслила задовільні умови та лікарський нагляд за немовлятами.

Про що йдеться?

Клініка репродуктивної медицини BioTex наприкінці квітня оприлюднила відео з немовлятами від сурогатних мам, які знаходяться у київському готелі «Венеція». Наголосивши, що через закриття кордонів дітей не можуть забрати батьки.

Але тільки у середині травня на нього звернули увагу національні ЗМІ та омбудсмен Людмила Денісова.