Теракт у лікарні в Афганістані забрав життя двох немовлят. США звинувачують «Ісламську державу»

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

США звинуватили «Ісламську державу» у теракті, який стався цього тижня в одній з лікарень у столиці Афганістану. Одягнені у форму поліції бойовики розстріляли 16 людей, серед яких двоє були новонародженими.

Про це повідомляє Reuters.

Таліби, які припинили протистояння з урядом, спростували свою причетність до атаки 12 травня на лікарню в Кабулі, якою керує міжнародна гуманітарна організація «Лікарі без кордонів».

Після цих трагічних подій афганський уряд був налаштований відмовитися від мирних планів із талібами, проте представництво США звинуватило в теракті «Ісламську державу».

Також США звинуватили угруповання в іншому теракті, який стався того ж дня на похороні поліцейського командира у провінції на сході Афганістану. Внаслідок атаки смертника загинули 24 особи.

За словами спеціального представника США Залмая Халілзада, «Ісламська держава» протистоїть мирним планам між урядом і талібами, а також «намагається влаштувати сектантську війну, як в Іраку та Сирії».

Наразі місцевий осередок «Ісламської держави» визнав свою причетність до вибуху на похороні.

Наприкінці лютого 2020 року на церемонії в Катарі США і «Талібан» підписали першу за понад 18 років війни угоду про мир, яка передбачає виведення іноземних військ з Афганістану.

Останні атаки стали черговою невдачою у спробі президента США Дональда Трампа вивести з Афганістану війська і встановити мир.