У Євросоюзі прогнозують посилення «Ісламської держави» і зростання потоку біженців через коронавірусну кризу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Пандемія коронавірусу в перспективі може призвести до збільшення потоку людей з Близького Сходу і Північної Африки, які шукають притулку в Європейському Союзі, а також посилити терористичні угруповання на кшталт «Ісламської держави».

Такий прогноз оприлюднило Європейське бюро з питань надання притулку.

За оцінками Бюро, кількість шукачів притулку за час карантину зменшилась майже вдвічі — на кінець квітня відмови становили 43%. Так само зменшилась кількість незаконних перетинів кордонів країн ЄС.

Проте в перспективі пандемія може посилити заворушення у країнах Близького Сходу і Північної Африки, викликати нестачу продовольства, дестабілізувати безпеку та посилити позиції терористичних угруповань, що призведе до зростання кількості людей, які шукатимуть притулку в Європі.

«Будучи самодостатніми та проживаючи у віддалених схованках, представники «Ісламської держави» вже є соціально ізольованими та добре підготовленими до локдауну. Оскільки місцеві війська погано оснащені, відволікаються на вирішення катастроф і запровадження загальнонаціональних комендантських обмежень, міжнародна спільнота може зіткнутися з перегрупованою і більш активною ІД в усьому регіоні», — пояснює Бюро свій прогноз щодо ситуації на Близькому Сході.

Національним органам країн, що опікуються питаннями надання притулку, рекомендують готуватися до того, що пандемія у підсумку вразить країни з нижчими доходами, з яких традиційно походять шукачі притулку в ЄС, і посилить міграцію. Активізація терористичних угруповань, голод і внутрішні конфлікти теж розглядають як фактори, що посилять потік людей до Європи.

  • Терористичні угруповання «Ісламська держава» і «Аль-Каїда» оголосили коронавірус «воїном» Аллаха. Вони намагаються використати економічну кризу для залучення новобранців, а також планують атаки з використанням інфекцій.
  • Євросоюз заявив, що виплатить по €2 000 кожному з біженців у переповнених таборах на грецьких островах, який забажає повернутися до своєї країни.
  • Пандемія коронавірусу матиме серйозні соціально-економічні наслідки для Європейського Союзу, попри всю далекоглядну політику блоку: економічний розвиток рекордно знизиться, а борги та дефіцит бюджетів зростатимуть.