«Ісламська держава» й «Аль-Каїда» оголосили коронавірус «воїном» Аллаха

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Терористичні організації «Ісламська держава» і «Аль-Каїда» оголосили коронавірус «воїном» Аллаха. Терористи намагаються використати економічну кризу для залучення новобранців, а також планують атаки з використанням SARS-CoV-2.

Про це повідомляють аналітичний центр Фонду захисту демократії (FDD) і американська SITE Intel Group, яка відстежує онлайн-діяльність екстремістів.

Нещодавно джихадистські веб-сайти і канали в соціальних мережах поширили послання керівництва «Аль-Каїди» чотирьма мовами, зокрема англійською, під назвою «Шлях вперед: поради щодо пандемії коронавірусу». Заяву було написано для жителів західних країн.

У ній йшлося про «крихкість» глобальної економіки і безробіття, що, наче цунамі, накрило США та країни Європи. Саме послання — це заклик прийняти іслам.

«О, люди західного світу! Ви бачили на власні очі силу і міць Аллаха, що проявляється у невидимому солдаті [коронавірусі]», — зазначено в листі.

При цьому «Аль-Каїда» підкреслює, що «іслам — це релігія, орієнтована на гігієну». Своїх прихильників терористи закликають частіше мити руки.

«Ісламська держава» тим часом закликала своїх послідовників планувати нові атаки з використанням вірусу. Конкретних ідей в ІД не дають, але натякають на зараження інших людей інфікованими бойовиками. Поки складно судити, чи зможуть ІД втілити свої плани. Організація майже завжди намагається використовувати будь-яке «відкриття» у своїх цілях, але зазвичай її заяви залишаються лише словами.

Лідери «Аль-Каїди» і ІД в цілому висловлюють задоволення економічним збитком, нанесеним вірусом, стверджуючи, що «хрестоносці» опинилися на межі «економічного лиха».

  • Станом на 8 квітня коронавірусом у світі інфіковані понад 1,4 млн людей. Число смертей — понад 83 тисячі. У першу пʼятірку за кількістю хворих входять США, Іспанія, Італія, Франція і Німеччина. Точних даних про інфікованих в Афганістані та Сирії, де воюють терористичні організації, немає. За даними карти університету Джона Гопкінса, у Сирії зафіксовано лише 19 випадків коронавірусу, але інформація не повна, оскільки в багатьох місцях тривають бої.