Чеські ЗМІ назвали імʼя російського дипломата, який міг привезти отруту для замаху. В РФ говорять про провокації

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Правоохоронні органи Чехії припускають, що в. о. керівника представництва Росспівробітництва в Чехії Андрій Кончаков доставив до Праги отруту рицин для замаху на трьох празьких чиновників, відповідальних за демонтаж памʼятника радянському маршалу Конєву.

Цю інформацію ще 10 травня озвучили журналісти програми «168 годин» чеського телеканалу CT1 і видання Seznam.

Журналісти послалися на свої розслідування і на підтвердження джерел з чеської Служби безпеки. Ті вважають, що Кончаков є працівником однієї з російських спецслужб. Журналісти зазначили, що Росспівробітництво підпорядковується Міністерству закордонних справ РФ і має серед своїх завдань «сприяти поширенню за кордоном обʼєктивних уявлень про сучасну Росію». Кончаков вʼїжджав у країну за дипломатичним паспортом.

У Росспівробітництві вже відреагували на повідомлення ЗМІ і назвали їх «чистою провокацією».

Сам Кончаков відповів журналістам, що в його валізі не було отрути. «Це, напевно, якась помилка, я віз у валізі дезінфекцію і цукерки», — запевняє він.

Що сталося?

У 2019 році рада району Прага 6 ухвалила рішення демонтувати памʼятник Конєву. 3 квітня 2020 року памʼятник демонтували. Мер Праги і глава району заявили, що замість памʼятника хочуть установити памʼятну дошку на честь бійців Російської визвольної армії. Таке рішення викликало гнів у Росії. Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу про реабілітацію нацизму, а російське МЗС заявило, що памʼятник демонтували незаконно. Рішення влади Праги також засудив президент Мілош Земан, відомий своєю проросійською позицією.

Після цього мера Праги Зденека Гржиба і двох голів празьких районів, Павела Новотни (староста Ржепорʼя) і Ондржея Коларжа (староста Праги 6), взяли під держохорону.

Чеські ЗМІ повідомляли з посиланням на джерела в спецслужбі, що до Праги прибув підозрілий громадянин Росії, а служби помітили переміщення групи російських розвідників у Європу. Празькі чиновники стверджували, що почали отримувати погрози фізичної розправи з боку Росії.

  • 7 травня глава Міністерства закордонних справ Чехії Томаш Петршичек заявив, що країна планує посилити заходи безпеки для своїх дипломатів у Росії після скандалу через демонтаж памʼятника радянському маршалу Конєву. Це сталося після інцидентів біля будівель МЗС Чехії в Москві та Санкт-Петербурзі, коли невідомі влаштували акції і закидали будівлі димовими шашками.
  • 9 травня в Празі на місці демонтованого памʼятника Конєву встановили фарфоровий унітаз.