У Празі на місці памʼятника маршалу Конєву встановили унітаз

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Празі в ніч на 9 травня на місці демонтованого памʼятника радянському маршалу Івану Конєву невідомі встановили фарфоровий унітаз. Про це повідомляє «Радіо Прага».

Чеська поліція вже проводить перевірку за цим фактом.

Зазначимо, що памʼятник Конєву в минулому розфарбовували з балончиків, писали на постаменті антиросійські гасла. Саме через такі дії 3 квітня монумент демонтували.

Що сталося?

У 2019 році рада району Прага 6 ухвалила рішення демонтувати памʼятник Конєву. 3 квітня 2020 року памʼятник знесли. Мер Праги та глава району заявили, що замість памʼятника хочуть встановити памʼятну дошку на честь бійців Російської визвольної армії. Таке рішення викликало гнів у Росії. Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу про реабілітацію нацизму, а російське МЗС заявило, що памʼятник демонтували незаконно. Рішення влади Праги також засудив президент Мілош Земан, відомий своєю проросійською позицією.

Після цього мера Праги Зденека Гржиба і двох голів празьких районів Павела Новотни (староста Ржепорʼя) і Ондржея Коларжа (староста Праги 6) взяли під держохорону.

  • Памʼятник Конєву встановили в Празі у 1980 році. Останніми роками монумент усе частіше потерпав від актів вандалізму. Критики в Чехії вважали монумент символом радянського гніту, який проявився, зокрема, під час придушення Празької весни в 1968 році.
  • Крім звільнення Праги, у 1956 році Конєв як головнокомандувач Обʼєднаних збройних сил країн Варшавського договору керував придушенням повстання проти комуністичної влади в Угорщині. У часи зведення Берлінської стіни він очолював групу радянських військ у Німеччині.