МОЗ: Органи місцевої влади не мають повноважень пом’якшувати карантин

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
МОЗ: Органи місцевої влади не мають повноважень пом’якшувати карантин

УНІАН

Органи місцевого самоврядування не мають повноважень послабляти чи скасовувати карантин, оскільки це прерогатива Кабінету міністрів. Про це заявив голова МОЗ Анатолій Степанов на урядовому брифінгу 4 травня.

За словами міністра, рішення про зміни карантинних заходів не може ґрунтуватися на баченні чиновників і випливає лише з порад фахівців — епідеміологів та вірусологів. Уряд відштовхується від ситуації в Україні, а також звертається до досвіду інших країн, перш ніж робити пропозиції щодо виходу з карантину.

На переконання Степанова, органи місцевої влади не мають повноважень самостійно приймати рішення про послаблення карантину. Такі рішення він назвав політичними і незаконними.

«До нас за консультаціями вони не зверталися. Тому мабуть це суто політичне рішення... Якщо ми кажемо про юридичну частину, то згідно закону «про інфекційні хвороби» чітко визначено, що введення карантину на території країни — це прерогатива виключно Кабінету міністрів. Тому це з юридичної точки зору — як мінімум порушення закону, бо в органів місцевого самоврядування немає таких повноважень», — підкреслив голова МОЗ.

Раніше Степанов уже засуджував рішення Черкаської міськради про послаблення карантину і відкриття бізнесу, оскільки це може «звести нанівець усю ту роботу, яка була пророблена протягом півтора місяця» і «призвести до катастрофічних наслідків». У відповідь міський голова Черкас Анатолій Бондаренко заявив, що «постанови уряду — це не закони та не Конституція України».

  • Міська рада Черкас із 1 травня послабила карантин. Рішення ухвалили у звʼязку з численними зверненнями підприємців, які зазнають величезних збитків. Відчиняться парки та літні майданчики ресторанів, салони краси, майстерні.
  • Пізніше стосовно мера міста порушили кримінальну справу, а міністр МВС Арсен Аваков заявив, що Бондаренко «загрався».
  • Президент Володимир Зеленський попередив Бондаренка та очільників українських міст про відповідальність за дострокове послаблення карантину, передавши «полумʼяний привіт» від МВС та СБУ.
  • Згодом Бондаренко розповів про «погрози з Офісу президента» та чому послабили карантин попри рішення уряду.
  • Мери Львова та Івано-Франківська висловили підтримку своєму колезі — міському голові Черкас.
  • Менше двох місяців тому черкаський мер висловлював зовсім інше бачення боротьби з пандемією коронавірусу і виступав за жорсткі карантинні заходи китайського зразка.