Командувач ВМФ США пішов у відставку через скандал навколо авіаносця, де був спалах коронавірусу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Виконувач обовʼязків командувача Військово-морського флоту США Томас Модлі подав у відставку на тлі скандалу зі спалахом коронавірусу на авіаносці USS Theodore Roosevelt і звільненням його капітана Бретта Крозьєра.

Про це повідомив міністр оборони США Марк Еспер.

У своєму рапорті Модлі зазначив, що йде за власним бажанням «в інтересах Військово-морських сил і моряків». На його місце, зі схвалення президента Дональда Трампа, призначений Джеймс МакФерсон.

  • 31 березня стало відомо про спалах коронавірусу на авіаносці USS Theodore Roosevelt. Інфікування підтвердили у 80 членів екіпажу з понад 4 тисяч моряків корабля. Авіаносець стоїть у порту Гуаму і кількість хворих моряків збільшується.
  • 3 квітня капітан Крозьєр був звільнений указом Модлі. Той звинуватив капітана у «зливі» листа у ЗМІ. Крозьєр написав рапорт, в якому попросив ВМС вжити термінових заходів для стримування спалаху на кораблі і просив евакуації. «Ми не на війні. Моряки не повинні вмирати», — писав він. Команда корабля проводжала капітана як героя, а Модлі розкритикували демократи і відставні очільники ВМФ.