У США усунули від обовʼязків капітана авіаносця. Його лист про коронавірус на кораблі потрапив у ЗМІ

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У США усунули від обовʼязків Бретта Крозьєра — капітана американського авіаносця USS Theodore Roosevelt, на борту якого стався спалах коронавірусу.

Як пише BBC, капітан написав рапорт командуванню, який потрапив у ЗМІ і став причиною його звільнення.

У своєму листі Крозьєр натякав, що Військово-морські сили США не вживають достатніх заходів для порятунку команди авіаносця від вірусу. Він пропонував евакуацію команди, оскільки життя на авіаносці не пристосоване для дотримання дистанції між моряками, як цього вимагає карантин. «Це потребує політичного рішення, але це буде правильне рішення. Ми не на війні. Морякам не потрібно вмирати», — писав капітан.

Виконувач обовʼязків секретаря ВМС США Томас Модлі заявив, що капітана звільнили за «втрату довіри». За його словами, капітан не звернувся до свого безпосереднього начальника, який був разом з ним на кораблі, а розіслав лист приблизно 30 адресатам, серед яких були не тільки представники ВМС. Модлі сказав, що не знає, хто «злив» лист капітана, але дорікнув Крозьєру у легковажності.

Відсторонення капітана викликало хвилю обурення в США, особливо у демократів. Суперник Дональда Трампа на виборах Джо Байден заявив, що капітан виконав свій прямий обовʼязок по збереженню команди. Капітан ВМС у відставці Лоуренс Корб назвав дії Крозьєра «вчинком адмірала», який ставить життя моряків вище своєї карʼєри.

Команда авіаносця проводжала свого капітана як героя.

Станом на 3 квітня зараження коронавірусом підтвердили у 93 моряків. На кораблі залишили 1 000 осіб, інших розмістили на Гуамі. Вся команда проходить перевірку.