Силовики розкрили схему незаконного експорту медмасок в Іспанію. У трьох областях пройшли обшуки

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Силовики викрили незаконну схему експорту медичних масок в Іспанію за заниженою ціною.

Про це повідомляє Держприкордонслужба та Офіс генпрокурора.

Правоохоронці провели обшуки на 8 обʼєктах (склади, підприємства, офіси, житла) у Київській, Харківській і Полтавській областях. Були вилучені документи, флешки і жорсткі диски, ноутбуки, банківські картки, чорнові записи, а також 243 тис. доларів та 14,5 тис. євро.

За даними слідства, низка посадових осіб українських підприємств продала 300 тисяч медмасок громадянину Китаю за ціною трохи більше ніж 1 гривня за штуку, тоді як ринкова ціна цієї партії становила майже 61 млн грн. Після чого китаєць шляхом спрощеного митного контролю товарів, які не підлягають письмовому декларуванню, відправив маски в Іспанію.

За попередніми розрахунками, ухилення від сплати податку могло перевищити 15 млн грн. Підозрюваними у махінаціях з ухиленням від сплати податків в особливо великих розмірах виявилися працівники двох харківських підприємств.

Імʼя громадянина Китаю було зазначене в документах, які раніше оприлюднив голова митниці Максим Нефьодов, після того як Держбюро розслідувань почало провадження, в якому підозрювалися київські митники.

Маски до Іспанії відправив Лі Чан І. Він був зареєстрований як ФОП у Київській області. Також він є співзасновником громадської організації «Китайська діаспора в Україні» та київського навчального центру китайської мови «Хуа Ся».

Що сталося?

Іспанський телеканал RTVE показав розвантаження респіраторів українського виробництва в Іспанії у сюжеті про брак захисних матеріалів. На кадрах відео від 20 березня можна побачити коробки з логотипом української компанії BUK і її слоган «Чисте повітря за будь-яких умов».

Разом з тим, у сюжеті журналісти не уточнюють, коли та яким обсягом були закуплені респіратори.

Пізніше голова Державної митної служби Максим Нефьодов заявив, що експорт респіраторів BUK був легальною поставкою і відбувся до заборони уряду на експорт товарів медпризначення.