Прокуратура Києва розслідує незаконний експорт масок в Іспанію. Підозрюють столичних митників

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Прокуратура Києва розслідує незаконний експорт медичних масок в Іспанію, до якого можуть бути причетні київські митники. Як повідомляє пресслужба прокуратури, відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем).

У столичній прокуратурі заявили, що 23 березня на одному з інтернет-ресурсів зʼявилася інформація, що за кордон відправлять дві партії медмасок, вироблених в Україні. «Поставка вказаного товару була здійснена за заниженою вартістю задля ухилення від сплати митних платежів і за сприяння працівників Київської митниці», — йдеться в повідомленні.

Провадження здійснює Держбюро розслідувань. Порушникам загрожує тюремний термін від 3 до 6 років із позбавленням права обіймати певні посади.

Що сталося?

Іспанський телеканал RTVE показав розвантаження респіраторів українського виробництва в Іспанії у сюжеті про брак захисних матеріалів. На кадрах відео від 20 березня можна побачити коробки з логотипом української компанії BUK і її слоган «Чисте повітря за будь-яких умов».

Разом з тим, у сюжеті журналісти не уточнюють, колита в якому обсягу були закуплені респіратори.

Пізніше голова Державної митної служби Максим Нефьодов заявив, що експорт респіраторів BUK був легальною поставкою і відбувся до заборони уряду на експорт товарів медпризначення.