На іспанському телеканалі показали розвантаження українських респіраторів. Глава митниці Нефьодов каже, що все законно

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Експорт в Іспанію респіраторів української компанії BUK був легальною поставкою і відбувся до заборони уряду на експорт медичних товарів. Про це заявив голова Державної митної служби Максим Нефьодов на своїй сторінці у Facebook.

«Експорт цих масок відбувся ще 2-го та 6-го березня і є легальною поставкою товару. Респіратори перетнули український кордон 3-го та 7-го березня відповідно, вилетівши рейсами на Стамбул. Постанова Уряду № 214, яка забороняє експорт медичних товарів та лікарських засобів, зокрема респіраторів, була прийнята 11 березня 2020 року і вступила в силу після опублікування», — написав Нефьодов.

Він запевняє, що митниця виконує закони, і після запровадження заборони прикордонники зупинили вивезення з України понад 260 тис. масок та респіраторів. Крім того, Нефьодов розповів, що Україна є традиційним експортером такої продукції: «Торгівля йшла і в 2019, і в 2020 до погіршення ситуації із короновірусом і заборони експорту. Наприклад, у 2019 по цьому коду було експортовано 3 195 т, за лютий 2020 — 394 т. При цьому країна активно імпортує маски інших типів — більш ніж 2 млн за 17 днів березня».

Що сталося?

Іспанський телеканал RTVE показав розвантаження респіраторів українського виробництва в Іспанії у сюжеті про брак захисних матеріалів. На кадрах відео від 20 березня можна побачити коробки з логотипом української компанії BUK і її слоган «Чисте повітря в будь-яких умовах».

Разом з тим, у сюжеті журналісти не уточнюють, коли і в якій кількості були закуплені респіратори.