Убивство Шеремета: суд залишив лікарку Кузьменко під вартою

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Апеляційний суд Києва залишив під арештом лікарку Юлію Кузьменку, яку підозрюють у причетності до вбивства журналіста Павла Шеремета.

Відповідне рішення суд ухвалив у вівторок, 24 грудня. На початку засідання суддя попросив вільних слухачів, крім журналістів, покинути засідання. Після цього він дозволив Кузьменко сісти поруч з адвокатом Владом Добошем.

Під час засідання Добош звернув увагу на те, що текст підозри в частині мотивів злочину у Кузьменко збігається з текстом підозри волонтерці Віті Завірюсі, яку підозрюють у вбивстві двох працівників ДАІ на посту біля Биківні (Київська область) у 2015 році. «Захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи велич арійської раси, розмежування суспільства за принципами расової приналежності, прагнувши зробити свої погляди обʼєктом громадської уваги, навʼязуючи ідеологію тощо», — прочитав Добош уривок з тексту підозри Завірюсі. Після цього він прочитав мотивувальну частину підозри Кузьменко, в якій відносно підозрюваного в організації вбивства Шеремета Андрія Антоненка застосовано таке саме формулювання.

Добош просив суд скасувати ухвалу про обрання запобіжного заходу для Кузьменко і заявив, що у його підзахисної було алібі — на момент вбивства вона перебувала вдома з сімʼєю. Це ж підтвердив і чоловік Кузьменко, який дав свідчення в суді як свідок. Також Добош просив суд відпустити Кузьменко з-під варти на поруки 55 осіб, серед яких військові капелани, добровольці, волонтери, а також колишні нардепи Оксана Корчинська, Микола Величкович і ексміністр охорони здоровʼя Олег Мусій.

Прокурор заявив, що алібі ніким не підтверджено. Також він стверджував, що Кузьменко не можна відпускати, оскільки вона може скоїти новий злочин. Він згадав про фрагмент запису телефонної розмови, в якій Кузьменко нібито говорила про обстріл Києва установками «Град». Обвинувач додав, що підозрювана може переховуватися і знищити докази.

Після рішення судді зал вибухнув криками «Ганьба», а адвокат Добош закрив обличчя руками та через деякий час почав матюкатися на адресу судді.