Кількість політвʼязнів у Росії зросла до 314 осіб

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Правозахисний центр «Меморіал» опублікував оновлені списки політичних вʼязнів у Росії. До них внесено 314 людей; 250 з них перебувають в увʼязненні з релігійних причин, а ще 64 — з політичних мотивів.

У списки, за словами правозахисників, включені лише ті люди, щодо яких вдалося зібрати та проаналізувати достатньо матеріалів для аргументованого висновку про політичну вмотивованість і незаконний характер кримінального переслідування. Як зазначають правозахисники, реальна кількість політвʼязнів та інших осіб, позбавлених волі з політичних мотивів, у Росії істотно більша.

Два місяці тому у списках політвʼязнів Росії було 305 прізвищ. За останній час до них було внесено кілька обвинувачених у справі організації «Сеть» і «московській справі».

У список осіб, позбавлених волі за релігійними мотивами, додані 11 осіб, яких звинувачують у причетності до оголошеної терористичною та забороненої в Росії організації «Хізб ут-Тахрір».

За останній рік кілька десятків політвʼязнів з різних підстав вийшли на свободу. Серед них частина обвинувачених у «московській справі», українські військові моряки, режисер Олег Сенцов, чеченський правозахисник Оюб Тітієв. Десятьом обвинуваченим у справах про діяльність свідків Єгови були змінені запобіжні заходи на неповʼязані з позбавленням волі.

Однак, як зазначають правозахисники, кількість політвʼязнів у Росії цього році продовжує зростати.