«Справа Хізб ут-Тахрір»: У Росії на 17 років колонії засудили кримського активіста Енвера Сейтосманова

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Справа Хізб ут-Тахрір»: У Росії на 17 років колонії засудили кримського активіста Енвера Сейтосманова

Facebook / Крымская солидарность

5 грудня Південний військовий суд у Ростові-на-Дону виніс вирок кримському активісту Енверу Сейтосманову у «справі Хізб ут-Тахрір». Його засудили до 17 років виправної колонії суворого режиму з обмеженням свободи на 1 рік, повідомляє «Кримська солідарність» на своїй сторінці у Facebook.

Активіста обвинувачують в організації в Севастополі осередку ісламської партії «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії визнана терористичною.

«Сейтосманова Енвера Кязімовіча визнати винним в організації діяльності організаціїї, яка відповідно до законодавства Російської Федерації визнана терористичною, тобто у злочині, передбаченому частиною 1 статті 205.5 КК РФ, на підставі якого призначити покарання у вигляді позбавлення волі на строк 17 років у виправній колонії суворого режиму з обмеженням волі на строк в один рік», — йдеться у вироку судді.

На думку адвокатів, протягом усього слідства не було надано жодного доказу провини і причетності підсудних до терористичних актів або насильства, а заарештованих кримських татар звинувачують і засуджують до різних термінів в колонії суворого режиму лише на підставі того, що вони відвідували релігійні збори, читали релігійну літературу й обговорювали соціально-політичні теми.

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії звільнити Сейтосманова.

Що таке «Хізб ут-Тахрір»?

Міжнародна ісламська політична організація, заснована в 1953 році у Східному Єрусалимі. Вона виступає за відновлення справедливого ісламського способу життя та ісламської держави (халіфату). У Росії ця організація визнана терористичною і заборонена з 2003 року. У ЄС і США вона діє вільно та відкрито.