В МЗС пояснили поновлення на посаді скандального ексконсула України в Німеччині. Раніше дипломата звільнили за антисемітизм

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Міністерстві закордонних справ пояснили поновлення на посаді колишнього працівника Генконсульства України у Гамбурзі Василя Марущинця, якого у травні 2018 року звільнили за антисемітські висловлювання у соцмережах. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства закордонних справ.

У МЗС наголосили, що були змушені поновити Марущинця, який оскаржив рішення суду першої інстанції до Шостого апеляційного адміністративного суду.

Суд поновив ексконсула на посаді та зобов’язав міністерство виплатити йому суму середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

«МЗС було змушене виконати рішення суду апеляційної інстанції, 9 грудня 2019 року поновило Марущинця на дипломатичній службі та виплатило останньому суму більше 230 тисяч гривень», — повідомили у міністерстві.

У відомстві наголошують, що продовжують вважати дії та публічні висловлювання Марущинця «несумісними з високим званням державного службовця та українського дипломата».

17 грудня міністерство подало до Верховного суду касаційну скаргу з приводу Марущинця.

Що це за справа?

Василь Марущинець — колишній консул Генконсульства України в Гамбурзі. Його було звільнено у травні 2018 року після того, як у соцмережах зʼявилася інформація, що він розміщує на своїй закритій сторінці у Facebook антисемітські публікації.

Як було встановлено Дисциплінарною комісією МЗС, Марущинець неодноразово розміщував у соцмережах матеріали, що «мали явні ознаки антисемітизму, ксенофобії, розпалювання міжнаціональної ворожнечі, шовінізму».

«Марущинець письмово підтвердив, що є автором цих ганебних публікацій. На підставі висновку Дисциплінарної комісії МЗС консула Марущинця 31 травня 2018 року було звільнено за порушення присяги державного службовця», — повідомляє МЗС.