Дослідження: Кожен четвертий європеєць має антисемітські переконання. Українці в топі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Українці посіли другу позицію серед 14 європейських країн у дослідженні щодо антисемітських переконань у Європі. Про це йдеться у дослідженні Антидефамаційної ліги ADL Global 100 Index.

Дослідження показали, що антисемітські настрої найбільш поширені в Польщі: там вони зросли з з 37% у 2015 році до 48% у 2019-му. В Україні рівень антисемітизму зріс з 32% у 2016 році до 46% у 2019-му, в Угорщині — з 40% до 42%.

Зазначається, що єврейські групи критикували уряд усіх трьох країн, хоча всі вони заперечують антисемітизм.

Наприклад, рішення України 2018 року про вшанування лідера націоналістів Степана Бандери викликало різкі зауваження з боку посла Ізраїлю, а в Угорщині націоналістичний уряд Віктора Орбана піддався масштабній критиці за кампанію проти єврейського фінансиста Джорджа Сороса.

На початку 2018 року в Польщі консервативна правляча націоналістична партія ухвалила закон, що забороняє деякі види промов про Голокост, що в Ізраїлі сприйняли як спробу «відбілити» участь у ньому деяких поляків.

У Східній Європі більш поширена думка про вплив євреїв на бізнес: 72% українців, 71% угорців, 56% поляків і 50% росіян вважають, що євреї мають занадто багато влади.

Майже половина опитаних німців та австрійців (42% і 44% відповідно) вважають, що іудеї забагато говорять про Голокост. Найнижчі показники антисемітизму — у Швеції — 4%, Данії — 10%, Франції — 17% й Бельгії — 24%.

Опитування проводили серед мешканців 14 європейських країн. Під час опитування у респондентів запитували їхню думку щодо стереотипних висловлювань.