Аукціон з продажу речей Гітлера та Єви Браун в Німеччині хочуть закрити через «прославляння нацизму»

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Європейська єврейська асоціація (ЄЄА) піддала різкій критиці німецький аукціон з продажу предметів на кшталт капелюха Адольфа Гітлера та сукні його дружини Єви Браун, пише BBC.

В ЄЄА стверджували, що предмети не мають історичної цінністї, і вони цікаві лише особам, які прославляють нацизм. Організація попросила припинити торги, але аукціон продовжив роботу.

Серед товарів, що продаються, також було срібне видання книги Гітлера Mein Kampf.

Срібна грамотна печатка, що належала Єві Браун, продана за €10,5 тис., а фотографія Гітлера у срібній рамці — за €46 тис.

Голова ЄЄА, рабин Менахем Марголін написав відкритого листа до німецьких політичних лідерів, в якому висловив свою стурбованість. Він стверджував, що аукціон — це «можливість людей прославляти, проявляти прихильність і сентиментальність щодо нацистів».

Водночас директор аукціонного будинку Бернхард Пейхер повідомив, що «найбільша частина замовників, які купують предмети на аукціоні, — це музеї, державні колекції та приватні колекціонери, які справді ретельно займаються цією темою».

Він додав, що на аукціоні буде суворий контроль, щоб «не допустити отримання лотів неправильними людьми».

Серед інших предметів аукціону, що належали Адольфу Гітлеру, — написаний від руки лист, срібна коробка сигар з його особистої колекції та договір на оренду квартири в Мюнхені.

147 предметів, що стосуються Третього Рейху, є частиною більшого аукціону з понад 800 німецьких історичних предметів.