Зірку фільму «Борат» Сашу Барона Коена, якого раніше звинувачували в антисемітизмі, нагородять за боротьбу з расизмом

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Британський комедійний актор і продюсер Саша Барон Коен, якого раніше звинувачували у використанні расистських кліше в його фільмах, отримає нагороду за боротьбу проти расизму, пише Chortle.

Виконавця ролей Алі Дж і Бората сьогодні нагороджуватимуть в Антидефамаційній лізі. В організації кажуть, що Коен «блискуче використовує сатиру для викриття расизму, ісламофобії та антисемітизму».

Комік у 2004 році в образі Бората переконав бар, повний американців, заспівати разом пісню «Киньте єврея в криницю», після чого очільник ліги Ейб Фоксман заявив: «Ми стурбовані тим, що деяка частина аудиторії може не зрозуміти іронію або, ще гірше, просто сприйняти заяви Бората про євреїв за чисту монету».

Через два роки, після виходу фільма «Борат» ліга висловила занепокоєння, що аудиторія «не завжди може зрозуміти жарти, а дехто може усвідомити, що це посилює їхній фанатизм».

У 2014 році Фоксман знову заявив, що гумор Барона Коена підсилює стереотипи, але його наступник Джонатан Грінблатт поглянув на ситуацію з актором з іншого боку. Оголошуючи, що Барон Коен отримає міжнародну нагороду ліги, Грінблатт сказав: «Вигадані сатиричні персонажі Саші змусили нас сміятися над видами ненависті та забобонів, які в нормальних обставинах не будуть смішними».

Він наголосив, що персонажі Коена переходять межу, використовують стереотипи та кліше, але лише заради комедійного ефекту.