До списку ЮНЕСКО потрапив український розпис по кераміці

Автор:
Ольга Березюк
Дата:
До списку ЮНЕСКО потрапив український розпис по кераміці

Міжурядовий комітет з охорони нематеріальної культурної спадщини прийняв рішення включити шість нових елементів до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства. Серед них — косівська мальована кераміка від України. Про це повідомляє пресслужба ЮНЕСКО.

Традиційний косівський керамічний розпис — Україна

Традиція косівської мальованої кераміки — посуд, предмети обрядів, іграшки і плитка — виникла в XVIII столітті і має практичну і художню цінність. Кераміка, виготовлена з місцевої глини, характеризується своїми фігурними візерунками з мотивами, що зображують історію, побут, фольклор, вірування і звичаї гуцулів. Ще однією характерною рисою кераміки є її традиційні зелений, жовтий і коричневий кольори. Майстри ремесла працюють у невеликих, часто сімейних майстернях. Косівський інститут прикладного та декоративного мистецтва несе особливу відповідальність за збереження традиції.

UNESCO

UNESCO

Музика і танець домініканської бачати — Домініканська Республіка

Музика і танець домініканської бачати поєднують ритм болеро з іншими афро-антильськими жанрами. В цілому тексти висловлюють глибоке почуття любові, пристрасті й ностальгії. Бачату традиційно виконує невелика група музикантів з гітарою в якості провідного інструмента, в супроводі ударних і баса. Танець характеризується чуттєвими і пристрасними рухами стегон. Цей парний танець виконують під час усіх традиційних святкувань у Домініканській Республіці. Бачата вивчається спонтанно з раннього віку.

Ефіопське Богоявлення — Ефіопія

Ефіопське Богоявлення — це яскраве свято, що відзначається по всій країні на честь хрещення Ісуса Христа. Святкування починається напередодні головного свята, коли учасники супроводжують свій парафіяльний Табот, що уособлює Скрижалі Завіту, до басейну, річки або штучного водосховища. Потім учасники свята відвідують вечірні молитви і богослужіння. Перед наступним заходом кожен Табот повертається знову до своєї церкви. Ефіопське Богоявлення є релігійним і культурним святом, життєздатність якого забезпечується безперервною практикою й істотним внеском православного духовенства.

Альпінізм — Франція, Італія, Швейцарія

Альпінізм — це мистецтво сходження на вершини і схили високих гір в камʼянистій або льодовикової місцевості. Цей вид спорту вимагає фізичних, технічних та інтелектуальних здібностей і характеризується спільною культурою, повʼязаною з високогірним середовищем, історією скелелазіння та супутніми цінностями. Альпінізм також передбачає знання навколишнього середовища і міцний командний дух. Більшість членів спільноти належать до альпійських клубів, які є рушійною силою альпіністської культури.

Виготовлення традиційного іранського інструмента дотар і гра на ньому — Ісламська Республіка Іран

Виготовлення традиційного іранського інструмента дотар — двострунного щипкового інструмента — і гра на ньому є одним з найбільш видатних соціальних і культурних компонентів фольклорної музики етнічних груп у регіонах, де поширений цей інструмент. Виконавці грають на дотарі під час ключових соціальних і культурних заходів, таких як весілля і ритуальні церемонії, а також на фестивалях. Гра на цьому інструменті супроводжується епічними, історичними, ліричними і гностичними розповідями, які займають чільне місце в історії та етнічній самобутності громад.

Процес виготовлення талавери з Пуебла і Тлакскали (Мексика) і кераміка з Талавера-де-ла-Рейна і Ель-Пуенте-дель-Арсобіспо (Іспанія) — Мексика, Іспанія

Процес виготовлення талавери в Мексиці і кераміки в Іспанії ототожнюються з двома громадами в кожній країні. Попри зміни, що відбулися з плином часу, зокрема й поява електричних гончарних кругів, ремісничі процеси залишаються дуже схожими на процеси XVI століття. Ключові навички включають в себе підготовку глини, виготовлення глиняного посуду з використанням гончарного круга або відливання, декорування, приготування пігментів, глазурування і догляд за піччю. Супутні знання і навички передаються з покоління в покоління майстрами кераміки в своїх майстернях або в сімейних колах.