ЮНЕСКО за допомогою штучного інтелекту відновлюватиме історичні памʼятки у сирійському Алеппо

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
ЮНЕСКО за допомогою штучного інтелекту відновлюватиме історичні памʼятки у сирійському Алеппо

aladdin hammami / Unsplash

Організація Обʼєднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) має намір за допомогою штучного інтелекту відновити культурні та архітектурні памʼятки у сирійському місті Алеппо, які були практично повністю знищені під час бойових дій.

Про це розповіла глава організації Одрі Азуле в інтервʼю ТАСС.

За її словами, над реалізацією масштабного проекту вже працюють, і безпілотники організації ведуть зйомку обʼєктів для подальшого моделювання. Азуле висловила надію, що роботи безпосередньо з відновлення памʼяток почнуться незабаром.

«Те, що відбувається у Сирії, — це трагедія. Трагедія перш за все для сирійців: я думаю про сотні тисяч жертв, про всіх тих, хто був вигнаний, хто сьогодні за межами країни і дуже хоче повернутися. І, звичайно ж, це була трагедія для [обʼєктів культурної та історичної] спадщини, на які часто відкрито і цілеспрямовано нападали. Сирійська спадщина — це, зрозуміло, спадщина сирійців, але це також і спадщина людства», — сказала Азуле.

Глава ЮНЕСКО відзначила, що у списку всесвітньої спадщини шість обʼєктів з Сирії.

Прикладом успішного проекту з відновлення памʼяток вона назвала роботу з владою Іраку з «відновлення духу Мосула» — іракського міста, яке серйозно постраждало під час сутичок з терористами «Ісламської держави».