Італійські пагорби Просекко включили до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Італійські пагорби Просекко включили до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Darren & Brad / Flickr

Італійські пагорби Просекко в провінції Тревізо внесли до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Про це пише Euronews.

Італія намагалася отримати такий статус для цих земель близько десяти років, і тепер місцевість стане 55-ю італійською памʼяткою у списку ЮНЕСКО.

У своїй заяві організація звернула увагу на те, як століттями оброблялася ця земля, щоб досягти свого «особливого ландшафту шахівниці» з паралельних виноградних лоз.

«Для ландшафту характерні пагорби «хогбек» — невеликі ділянки виноградної лози на вузьких травʼянистих терасах. Також ліси, невеликі села та сільськогосподарські угіддя», — йдеться в заяві.

Ініціативу про внесення пагорбів Просекко до списку ЮНЕСКО висунув губернатор регіону Лука Дзайя. Він вважає, що це допоможе не лише залучити потік туристів, але й додасть привабливості місцевому винному продукту.

Загалом у 2019 році список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО поповнився 30 новими пунктами природного і рукотворного походження.

Зокрема, цього року почесний титул отримали давнє місто Вавилон в Іраку, місто Джайпур в індійському штаті Раджастхан, Долина глечиків у Лаосі, кінна ферма Кладруби-над-Лабем у Чехії, Гірканські ліси Ірану й інші світові обʼєкти.