Венеційська комісія дозволила Росії брати участь у ПАРЄ попри анексію Криму

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Парламентська асамблея Ради Європи не зобов’язана відмовляти у визнанні повноважень делегації держави —члена Ради Європи, яка анексувала частину іншої держави. Про це йдеться у висновку доповіді Венеційської комісії Ради Європи за 6 грудня, оприлюдненого пресслужбою Ради.

Венеційська комісія вважає, що хоча згідно з міжнародним правом існує чітке зобовʼязання не тільки для всіх держав, а й для міжнародних організацій прямо або побічно не визнавати анексію, це не обовʼязково зобовʼязує ПАРЄ відмовити в повноваженнях делегації держави, що анексувала частину іншої держави. Тобто наявність у складі Росії тимчасово анексованого Криму ще не позбавляє їхню делегацію права брати участь у роботі ПАРЄ.

За даними «Європейської правди», також у своєму висновку Венеційська комісія наголосила на можливості застосування інших санкцій/обмежень у ПАРЄ проти депутатів від Росії, обраних за партійними списками, лише через факт голосування за них в анексованому Криму. Причому в окремих випадках можливе навіть повне позбавлення повноважень усіх або частини російських делегатів.

Зокрема, додає видання, значення має те, чи були кримські голоси вирішальними для обрання депутатів чи партії, яка потрапила до Держдуми.