Український стартап Respeecher «змусив» президента Ніксона зачитати промову про «провалення» місії «Аполлон-11»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У США використали український стартап Respeecher, який навчився копіювати голос будь-якої людини. Про це повідомляє Axios.

Дослідники Центру доповненої реальності MIT візуалізували мову 37-го президента США Річарда Ніксона, а потім відтворили його голос, використавши технологію української компанії Respeecher, яка дозволяє за допомогою нейромереж відтворювати голос будь-якої людини.

«Висадка на Місяць — одна з найпамʼятніших історичних подій, так що всім буде цікава її альтернативна версія», — вважає одна з творців ролика Франческа Панетта.

Також для створення фейкового відео використали технологію deepfake — спосіб синтезу людського образу з використанням штучного інтелекту. При створенні deepfake-роликів одні зображення або відео накладаються на інші відео.

На відео Ніксон повідомляє про «загибель» астронавтів місії «Аполлон-11» Ніла Армстронга, Майкла Коллінза і Едвіна Олдріна. Відомо, що незадовго до польоту Ніксон попросив свого спічрайтера Вільяма Сафіра написати урочисту промову на випадок загибелі екіпажу під час висадки на Місяць. Текст називався «У разі катастрофи на Місяці». Оскільки місія була успішною, альтернативна промова ніколи не була прочитана.

«За примхою долі люди, які вирушили на Місяць, щоб досліджувати світ, залишаться там, щоб спочивати з миром. ...Кожна людина, яка буде дивитися на Місяць з настанням ночі, знатиме, що в цьому далекому світі є куточок, який назавжди залишиться частиною людства», — каже Ніксон у створеному науковцями відео.