Папа Римський заявив про аморальні наслідки технічного прогресу та застеріг власників IT-компаній

Автор:
Люся Зеленко
Дата:

Глава католицької церкви Папа Франциск, виступаючи на конференції «Суспільне благо в цифровий вік» у Ватикані, звернувся до власників IT-компаній із застереженням про аморальні наслідки технічного прогресу, які можуть призвести до соціального занепаду. Про це повідомляє Reuters.

«Видатні розробки в галузі технологій, зокрема ті, що займаються штучним інтелектом, спричиняють все більш значущі наслідки в усіх сферах людської діяльності. З цієї причини зараз, як ніколи, потрібні відкриті та конкретні дискусії на цю тему», — сказав Франциск.

Також Папа Римський сказав, що, розробляючи новітні технології, необхідно керуватися «як теоретичними, так і практичними моральними принципами».

Він попередив про небезпеку використання штучного інтелекту для «розповсюдження тенденційних думок та неправдивих даних, які можуть отруїти публічні дискусії та навіть маніпулювати думками мільйонів людей».

Він також додав, що нові технології можуть спричинити певні моральні дилеми. «Якщо б так званий технологічний прогрес людства став ворогом загального блага, це призвело б до невдалого регресу до форми варварства, продиктованої законом найсильніших», — додав Папа.

  • Папа Римський Франциск відкрив на площі Святого Петра у Ватикані памʼятник мігрантам. Відкриття памʼятника приурочили до Всесвітнього дня мігранта і біженця, який відзначається римо-католицькою церквою. Скульптура зображує пліт, на якому стоїть натовп біженців і переселенців. У глибині натовпу підносяться крила ангела, що є відсиланням до Біблії: «Про гостинність не забувайте, бо через неї деякі, навіть не відаючи, гостинно були прийняли янголів».
  • Папа Франциск запізнився на свою недільну проповідь на площі Святого Петра, бо застряг на 25 хвилин у ліфті в Ватикані.