Вночі: у Греції горів табір біженців, у Ватикані відкрили памʼятник переселенцям, а Трамп вимагає зустрічі з розвідником

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Трамп вимагає зустрічі з розвідником, який написав скаргу на його розмову з Зеленським

Президент США Дональд Трамп заявив, що заслуговує на зустріч із розвідником, який подав на нього скаргу після телефонної розмови з Володимиром Зеленським.

Про це він написав у Twitter.

«Я заслуговую зустрічі з моїм обвинувачем, особливо якщо цей обвинувач, так зване джерело, представив ідеальну бесіду з іноземним лідером абсолютно некоректним і оманливим чином [...]. Я хочу зустрітися не тільки зі своїм обвинувачем, який представив інформацію з других, третіх, четвертих рук, але й з людиною, яка незаконно надавала йому ці дані, які значною мірою невірні... Ця людина шпигувала за американським президентом? Серйозні наслідки!» — написав Трамп.

Vatican Pool - Corbis / Corbis via Getty Images

У Ватикані відкрили памʼятник мігрантам

Папа Римський Франциск відкрив на площі Святого Петра у Ватикані памʼятник мігрантам.

Як пише Vatican News, відкриття памʼятника приурочили до Всесвітнього дня мігранта і біженця, який відзначається Римо-католицькою церквою.

Скульптура зображує пліт, на якому стоїть натовп біженців і переселенців. У глибині натовпу підносяться крила ангела, що є відсиланням до Біблії: «Про гостинність не забувайте, бо через неї деякі, навіть не відаючи, гостинно були прийняли янголів» (Євр. 13:2).

На парламентських виборах в Австрії перемогла партія Курца

На позачергових парламентських виборах в Австрії, які пройшли після розвалу правлячої коаліції, перемогла Австрійська народна партія (ÖVP) колишнього канцлера Себастьяна Курца, набравши 38,4% голосів.

Про це повідомляє МЗС Австрії.

На другому місці — Соціал-демократична партія (21,5% голосів), за нею йде правопопулістська Австрійська партія свободи (17,3% голосів), яка раніше формувала коаліційний уряд з прихильниками Курца. Також до парламенту проходять «Зелені» (12%) і праволіберальна партія «Нова Австрія» — 7%.

Коаліція розпалася навесні 2019 року, після того як у ЗМІ потрапив відеозапис, компрометуючий Австрійську партію свободи. На відео віцепремʼєр і глава партії Хайнц-Крістіан Штрахе був із росіянкою, яка пропонувала гроші та підтримку на виборах в обмін на послуги. Штрахе після скандалу пішов у відставку, а в країні призначили дострокові вибори.

У Греції в таборі біженців сталися пожежі та заворушення

У Греції на острові Лесбос у таборі для біженців «Моріа» спалахнули дві пожежі, внаслідок яких загинули, за різними даними, від однієї до трьох осіб. Про це повідомляє AFP.

За даними поліції, пожежа виникла в оливковому гаю за межами табору, а після вогонь спалахнув у центрі для прийому біженців. У таборі почалися масові заворушення, оскільки жителі табору вирішили, що пожежники надто довго їхали. Біженці також вимагали, щоб їх переселили в інший табір на материку.

До центру «Моріа» були стягнуті сили поліції. Поліцейським довелося застосувати сльозогінний газ, щоб взяти ситуацію під контроль.

Міжнародна організація «Лікарі без кордонів» повідомила про загибель однієї людини, біженці стверджують, що загинули одна жінка і двоє дітей.

Єменські повстанці заявили про знищення сил Саудівської Аравії

Єменські бойовики шиїтського антиурядового руху «Хуті» заявили про знищення понад 200 саудівських військових і захоплення 2000 полонених.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Бої були в регіоні Наджран (Саудівська Аравія). Бойовики опублікували відео, де показали захоплену військову техніку, боєприпаси, полонених і тіла вбитих.

Влада Саудівської Аравії поки не відреагувала на заяву бойовиків.