Американські вчені навчили штучний інтелект розпізнавати посттравматичний синдром за голосом. Метод перевірили на військових

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Дослідники та вчені з Медичної школи університету Нью-Йорка розробили алгоритм, який навчив штучний інтелект за голосом людини визначати наявність у неї посттравматичного стресового розладу (ПТСР).

Результати досліджень вчені опублікували у журналі Depression and Anxiety, коротко їх виклав портал EurekAlert.

Точність алгоритму становить 89%. Фахівці із залученням штучного інтелекту провели розширені інтервʼю з сотнею американських солдатів, які брали участь у бойових діях і мають ПТСР, а також з військовими, у яких проблем не спостерігалося.

Під час дослідження вдалося отримати 18 мовних особливостей, які були характерні тільки для мови ветеранів, які страждають від посттравматичного синдрому. Серед них — млява та монотонна мова, апатія і слабке інтонування. Також вчені проаналізували багатогодинні записи інтервʼю і виділили 40 526 мовних особливостей, зокрема темп, інтонування, тривалість голосних.

Дослідження цих особливостей проходило паралельно з навчанням штучного інтелекту, який згодом навчився за голосом пацієнта відрізняти ПТСР від стресу й інших розладів.

Дослідники впевнені, що алгоритм вже зараз може надати неоціненну допомогу медикам. Зараз у світі немає обʼєктивних методів визначення посттравматичного розладу. Психологи часто ставлять неправильний діагноз, ґрунтуючись на розповідях пацієнтів. Сам синдром може мати кілька проявів, зокрема депресію, підвищену тривожність, різної тяжкості напади, спровоковані спогадами про подію, яка завдала травми.