В Ізраїлі розробили вірусну програму, яка «домальовує» ракові пухлини на результатах МРТ

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
В Ізраїлі розробили вірусну програму, яка «домальовує» ракові пухлини на результатах МРТ

Ken Treloar / Unsplash

Учені з дослідницького центру з кібербезпеки університету Бен-Гуріона в Ізраїлі розробили вірусне програмне забезпечення, яке може скоригувати результати МРТ і КТ пацієнтів.

Про це пише The Washington Post.

Програма може втручатися в роботу приладів, що роблять обстеження, та «домальовувати» ракові пухлини та інші утворення. За словами вчених, лікарі не зможуть відрізнити їх від справжніх, що може призвести до неправильних діагнозів та лікування пацієнтів від хвороб, яких вони не мають.

Так само програма може «прибрати» реальні ракові утворення, що не дозволить вчасно діагностувати хворобу.

Програму розробили ізраїльські вчені Ювал Еловичі, Ісроель Мірскі та ще двоє їхніх колег, імена яких не вказують. Вони протестували свою програму на 70 томографіях, скоригувавши їхні результати. У 99% випадків у лікарів не виникало сумнівів щодо правдивості результатів, і вони ставили неправильні діагнози.

Коли лікарям дали ще 20 томографій і сказали, що половина з них фейкові, вони теж не змогли їх упізнати.

За словами вчених, так вони хочуть привернути увагу до вразливості медичного обладнання. Учені попереджають, що зловмисники можуть скористатися цим, наприклад, проти політиків, щоб вибити їх із боротьби за високі посади.

  • У Чехії спецслужби викрили міжнародну мережу шпигунів, у яку входили росіяни та колишні громадяни Росії, які отримали чеське громадянство. Про це йдеться в розслідуванні журналіста видання Respekt Ондржея Кундра.
  • Аналітики компанії-розробника антивірусних програм ESET відслідкували масштабну хакерську атаку на державні установи України. Зловмисники заражають комп’ютери з середини 2017 року, використовуючи фішингові листи.
  • Російське Агентство інтернет-досліджень, більш відоме як «фабрика тролів», змінює стратегію роботи напередодні президентських виборів у США, запланованих на 2020 рік. Хакери відмовилися від створення контенту та генерації фейкових акаунтів. Тепер вони спрямовують свої зусилля на поширення інформації, що вже існує.