Гончарук: ПриватБанк колишнім власникам не повернуть

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Премʼєр-міністр Олексій Гончарук заявив, що Україна не має наміру повертати ПриватБанк його колишнім власникам або виплачувати їм компенсацію. Про це повідомляє «Голос Америки».

«У нас є дуже чітке розуміння, у мене, у президента, в уряду, що справа ПриватБанку є показовою про Україну для усього світу. Тому, звичайно, ми стоїмо на тому, що ні цей банк, ні кошти з нього не повинні бути повернені попереднім акціонерам», — сказав Гончарук, виступаючи в Королівському інституті міжнародних справ (Лондон).

Прем’єр заявив, що стосовно ПриватБанку, зокрема у відповідь на можливі судові рішення у низці позовів за цією справою, в уряду є стратегії, він готовий до будь-якого розвитку подій.

«Уряд України, команда президента буде робити усе від нас залежне, щоб цей приклад став сигналом того, що в Україні все змінилося», — наголосив Гончарук. Він визнав, що олігархи мають гучний голос, який лунає через засоби масової інформації і за кордоном, але це, за словами прем’єра, «лише показує те, що вони хочуть здаватися впливовими, а насправді їхній вплив зменшується».

Серед шляхів скорочення впливу приватних інтересів в українській економіці Гончарук назвав збереження незалежності Національного банку, боротьбу з монополіями, особливо в інфраструктурі, а також приватизацію державних підприємств і встановлення верховенства права за допомоги нової реформованіої системи судочинства.