Greenpeace: У світовий океан щороку скидають рибальські снасті вагою як 55 тисяч автобусів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Щороку у світовий океан скидається понад 640 тис. тонн рибальських сіток. Про це заявили в Greenpeace, повідомляє The Guardian.

Згідно з доповіддю організації, вага цих сіток дорівнює вазі 55 тис. двоповерхових автобусів. Доповідь базується на даних корабля Arctic Sunrise, який належить Greenpeace і обстежує підводну вершину Вема в Атлантичному океані, у тисячі кілометрів від узбережжя Південної Африки.

Greenpeace стверджує, що сітки, снасті рибаків та інше їхнє приладдя становлять близько 10% пластикових відходів в океані, заплутуючи та вбиваючи морських мешканців. Також вони завдають серйозної шкоди підводним ареалам. Особливо забрудненими є підводні гори, оскільки там часто ловлять рибу через велику кількість морських мешканців навколо них.

Greenpeace закликає активно боротися проти «невидимого» рибальського спорядження та включити його в Глобальний договір ООН щодо захисту океанів, який міг би захистити щонайменше 30% світового океану до 2030 року від шкідливої діяльності людини, зокрема від промислової риболовлі.

  • Нідерландська некомерційна екологічна організація The Ocean Cleanup розробила технологію для збору пластикового сміття в океані. Це 600-метрова система очищення океану, яка збирає з поверхні води пластик, рибальські сітки і мікрочастинки сміття.
  • За даними морських біологів, які шість років вивчали масштаби проблем екології, рівень мікропластику у Середземному морі підвищується щороку.