Голландські екологи розробили 600-метровий бакен, який чистить океани від сміття

Автор:
Люся Зеленко
Дата:

Голландська некомерційна екологічна організація The Ocean Cleanup розробила технологію для збору пластикового сміття в океані. Це 600-метрова система очищення океану, що збирає з поверхні води пластик, рибальські сітки та мікрочастинки сміття, повідомляється на сайті організації.

Механізм доволі простий — це довжелезний пластиковий бакен, який доставляється у необхідну локацію човном, а потім пливе за течією, підхоплюючи пластик, який екологам залишається тільки перевантажити на борт, розсортувати та відправити на переробку. «Комусь потрібно колесо?» — написав засновник проєкту The Ocean Cleanup Боян Слат у своєму Twitter.

Організація наголосила, що нова система очищення — автономна та «використовує природні сили океану для виловлювання пластику». 600-метровий бакен «підхоплює» різні за розмірами відходи — від автомобільних покришок до стружки з пластику.

Його протестували в липні у Ванкувері, а потім запустили до «великої тихоокеанської сміттєвої плями», яка плаває між Гаваями та Каліфорнією і втричі перевищує розмір Франції. На цій ділянці сконцентровані щільні масиви пластику й інших відходів, занесених водами Північно-Тихоокеанської системи течій. Близько 600—800 тонн риболовного снарядження губиться в морі щороку, ще 8 тонн пластикових відходів припливає з пляжів.