Трамп розкритикував свідчення повіреного у справах США в Україні Тейлора в Конгресі

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Трамп розкритикував свідчення повіреного у справах США в Україні Тейлора в Конгресі

The White House / Flickr

Президент США Дональд Трамп відреагував на свідчення в Конгресі повіреного у справах в Україні Вільяма Тейлора. Дипломат звинуватив оточення американського президента в навмисному затриманні військової допомоги Україні. Трамп у своєму Twitter спробував спростувати його заяву.

«Ні Тейлор, ні інші свідки не надали інформації щодо того, що українській стороні була відома інформація про затримання військової допомоги», — наголосив американський президент.

Трамп процитував у своєму повідомленні конгресмена від Республіканської партії Джона Реткліфа, який повідомив в ефірі телеканалу Fox News, що Україна не могла знати, що Дональд Трамп затримував виділення країні військової допомоги, схваленої Конгресом США. «Не може бути послуги без взаємної послуги», — зазначено у твіті Трампа.

Хто ще виступав у Конгресі у справі про імпічмент Трампа?

11 жовтня експосол США в Україні Марі Йованович свідчила в Конгресі в розслідуванні щодо можливого імпічменту президента США Дональда Трампа. Йованович коротко описала ситуації перед її прибуттям до України, а також окреслила головні теми, повʼязані з україно-американськими відносинами за часів її місії. За словами Йованович, вона ніколи не зустрічалася з сином колишнього віцепрезидента США Джо Байдена Хантером, а також не отримувала вказівок чи прохань від Байдена-старшого обговорювати з українськими посадовцями справу компанії Burisma, де працював Хантер Байден.

14 жовтня на закритих слуханнях у Конгресі виступила Фіона Хілл — колишня радниця Трампа зі справ, повʼязаних з Росією. Вона розповіла, що на зустрічі з українськими чиновниками 10 липня, де також були голова Ради національної безпеки США Джон Болтон і посол США в ЄС Гордон Сондленд, останній порушив питання про можливості розслідування діяльності сина нового кандидата в президенти від Демократичної партії Джо Байдена. За словами Фіони Хілл, разом із Джоном Болтоном вони стурбовано покинули кімнату для засідань, після чого Болтон доручив їй поговорити з адвокатом Ради національної безпеки Джоном Ейзенбергом.

18 жовтня посол США в Європейському Союзі Гордон Сондленд заявив у Конгресі, що президент Дональд Трамп направив його для співпраці зі своїм особистим адвокатом Рудольфом Джуліані в Україні. У своєму виступі перед конгресменами Сондленд заявив, що до останнього не знав про розмову Трампа з Зеленським, а також про істинну місію Джуліані в Україні, хоча він прибув в Україну 25 липня — у день телефонної бесіди двох президентів.

22 жовтня повірений США Вільям Тейлор свідчив у Конгресі США в рамках процедури імпічменту президента Трампа. Тейлор, зокрема, повідомив, що Дональд Трамп відкладав свою зустріч у Білому домі з президентом України Володимиром Зеленським, щоб змусити його вплинути на українське розслідування проти політичних опонентів Трампа.