В Криму затримали проукраїнського активіста Олега Приходька та його дружину

Автор:
Люся Зеленко
Дата:

На території анексованого Криму в середу, 9 жовтня, були затримані активіст Олег Приходько та його дружина Любовь Приходько, повідомили Крим.реалії.

«Про затримання повідомила дочка Олега Приходька. Сказала, що в середу ввечері увірвалися в будинок і відвезли в ФСБ батька. Відвезли в чому був. Причини невідомі, ніякої нової інформації ні у рідних, ні у мене досі немає», — розповів журналістам адвокат Едуард Леонов.

Згідно з інформацією ЗМІ, юридичний захист родині активіста надаватиме адвокат Назім Шейхмамбетов. Російські силовики та правоохоронні відомства поки що не прокоментували цю подію.

Хто такий Олег Приходько?

Проукраїнський активіст, мешканець села Оріхово Сакського району Криму. Приходько був представником української політичної партії «Свобода», яка з 2014 року заборонена підконтрольною Росії кримською владою.

Російські силовики вже заарештовували Приходька за українські номерні знаки на автомобілі у червні 2016 року. Також 8 лютого співробітники кримського ФСБ проводили обшук у активіста. В нього вилучили українську символіку, прапори партії «Свобода», червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери, техніку і домашні CD-диски. Після обшуку Приходька відвезли до Сімферополя, де допитували про його діяльність і звʼязки на материковій частині України.

19 червня проти активіста порушили справу про адміністративне правопорушення за статтею 20.3 Кодексу РФ про адміністративні порушення (пропаганда символіки й атрибутики екстремістських організацій).