Прокуратура Криму розслідує вирок блогеру Мемедемінову, котрому суд Росії дав два роки

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала кримінальне провадження за фактом незаконного засудження російським судом блогера та активіста правозахисного обʼєднання «Кримська солідарність» Нарімана Мемедемінова.

Про це повідомляє прессекретарка прокуратури Катерина Діденко.

«Окупаційна влада намагається силою знищити будь-які прояви свободи слова та свободи висловлення думок в Криму, і незаконне засудження Нарімана Мамедемінова до позбавлення волі яскравий цьому приклад [...]. Такі дії окупаційних правоохоронців та суддів РФ мають ознаки порушення законів та звичаїв війни, оскільки Наріман Мемедемінов був позбавлений права на справедливий судовий розгляд. Також до нього незаконно було застосовано кримінальне законодавство РФ, що є серйозним порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року», — сказано в повідомленні.

Справа Мемедемінова

Блогера затримали 22 березня 2018 року в селі Холмівка Бахчисарайського району. Силовики провели обшук в його будинку і звинуватили в «публічних закликах до здійснення терористичної діяльності через Інтернет» (ч. 2 ст. 205 Кримінального кодексу РФ). Справу почав розглядати Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону в червні 2019 року.

Мемедемінов брав активну участь у діяльності громадського руху «Кримська солідарність» в окупованому Криму. Він вів текстові та відеотрансляції із судів над переслідуваними з політичних мотивів кримчанами і з місць проведення обшуків.

27 вересня звинувачення попросило для кримського татарина покарання у вигляді позбавлення волі в колонії загального режиму строком на 6 років із забороною адмініструвати інтернет-сайти протягом 5 років.