«Схеми»: У справі проти Богдана заявили відвід судді

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Адвокат головного редактора програми «Схеми: корупція в деталях» Наталії Седлецької заявив відвід судді Шевченківського районного суду Києва Ірині Фроловій у справі проти голови Офісу президента Андрія Богдана.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Причиною стала відмова судді на засіданні 1 жовтня задовольнити клопотання адвокатів журналістів «Схем», в якому ті просили суд витребувати докази перельотів Богдана в Росію і в напрямку Білорусі, інформацію про які журналісти отримали від джерел і опублікували в розслідуванні.

«Журналісти вважають, що відмова судді Ірини Фролової у надсиланні запитів в офіційні органи України та Росії створює перешкоди у встановленні істини в рамках судового процесу та є надуманою», — йдеться в повідомленні.

Адвокат Анатолій Попов заявив, що суддя своїми діями перешкоджає збору доказів, що може зіграти на користь Богдана. Захист усіх відповідачів теж підтримав відвід судді.

Фролова після відмовила у відводі, тепер інший склад суду повинен протягом двох днів вирішити, чи вмотивований відвід.

Про що йдеться?

11 квітня програма «Схеми» оприлюднила розслідування, в якому йшлося, що протягом двох останніх років Володимир Зеленський 11 разів літав до Женеви, коли там жив олігарх Ігор Коломойський, а після переїзду олігарха в Ізраїль влітку 2018-го Зеленський ще двічі злітав у Тель-Авів. У кожній другій поїздці Зеленського супроводжував юрист олігарха Андрій Богдан, який згодом став головним юридичним радником кампанії Зеленського на виборах президента. Також зазначалося, що починаючи з 2014 року він тричі літав до Москви.

22 серпня стало відомо, що глава Офісу президента Андрій Богдан подав позов до Шевченківського районного суду Києва проти журналістів-розслідувачів програми «Схеми» і Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ). Позов подано про спростування недостовірної інформації та про захист честі, гідності, ділової репутації.