«Схеми»: Cуд відмовився перевіряти перельоти Богдана до Женеви, Тель-Авіва та Москви

Автор:
Люся Зеленко
Дата:

Шевченківський районний суд Києва, який розглядає справу за позовом голови Офісу президента проти журналістів програми «Схеми», відмовися від офіційної перевірки перельотів Андрія Богдана. Про це повідомляють журналісти «Схем».

Суддя відхилив клопотання адвокатів журналістів «Схем», в якому ті просили офіційно витребувати докази про перельоти Андрія Богдана в органів України та Російської Федерації, які б допомогли встановити істину в рамках судового процесу. Суд у відповідь рекомендував розслідувачам звернутися до відповідних установ самостійно.

Адвокат журналістів Анатолій Попов заявив, що суд стає на бік Богдана та створює перешкоди для розслідування цієї справи: «По суті, суд вже став на бік Богдана, не захотівши встановити істину щодо його перельотів. Фактично в цій справі створено перешкоди для збору належних доказів», — зазначив Попов.

Про що йдеться?

11 квітня програма «Схеми» оприлюднила розслідування, в якому йшлося про те, що протягом двох останніх років Володимир Зеленський 11 разів літав до Женеви, коли там жив олігарх Ігор Коломойський, а після переїзду олігарха в Ізраїль влітку 2018-го Зеленський ще двічі злітав у Тель-Авів. У кожній другій поїздці Зеленського супроводжував юрист олігарха Андрій Богдан, який у підсумку став головним юридичним радником кампанії Зеленського на виборах президента. Також зазначалося, що починаючи з 2014 року він тричі літав до Москви.

22 серпня стало відомо, що глава Офісу президента Андрій Богдан подав позов до Шевченківського районного суду Києва проти журналістів-розслідувачів програми «Схеми» і Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ). Позов подано про спростування недостовірної інформації та про захист честі, гідності, ділової репутації.