Озонова діра над Антарктикою зменшилася до рекордного рівня за останні 30 років

Автор:
Марина Федорова
Дата:

У 2019 році озонова діра над Антарктикою може стати найменшою за останні 30 років — її площа трохи більше 5 млн км², передає ВВС. Тоді як у 2018 році розміри діри перевищували 20 млн км², а в 2017 році — близько 10 млн. Розміри озонової діри фіксують учені зі служби моніторингу атмосфери імені Коперника (CAMS) — це служба ЄС, керована Європейським центром середньострокових прогнозів погоди (ECMWF).

Заступник керівника CAMS Річард Энгелен каже, що невеликий розмір озонової діри обнадіює, але не гарантує подальшого її зменшення. «Прямо зараз я думаю, що ми повинні розглядати це як цікаву аномалію. Нам потрібно дізнатися більше про те, що викликало її зменшення», — заявив учений.

Озон — це молекула, що складається з трьох атомів кисню. Він відповідає за фільтрацію шкідливого ультрафіолетового випромінювання від Сонця. Газ постійно виробляється і знищується в стратосфері, приблизно за 20—30 км над Землею.

У незабрудненій атмосфері цей цикл виробництва і розкладання перебуває в рівновазі. Але хлор і бромовмісні хімічні речовини, що виділяються внаслідок діяльності людини, порушують процес вироблення озону і призводять до його втрати. Монреальський протокол, підписаний урядами в 1987 році, забороняє виробництво і використання найбільш шкідливих хімічних речовин. Він спрямований на відновлення озонового шару планети.