Дослідження: Дихання міським повітрям дорівнює викурюванню пачки цигарок на день

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Дихання забрудненим міським повітрям впливає на людський організм так само, як викурювання пачки цигарок на день протягом багатьох років, і призводить до емфіземи легень . Про це йдеться в дослідженні американського Національного інституту наук про вплив довкілля на здоровʼя, викладеному в медичному журналі JAMA.

Науковці встановили вплив на здоровʼя забрудненого повітря, зокрема, озону наземного рівня, дрібнодисперсних речовин, оксиду азоту та чорного вуглецю. Фахівці оглядали понад 7 тис. людей віком від 45 до 84 років протягом десяти років у шести мегаполісах США — Балтиморі, Чикаго, Лос-Анджелесі, Нью-Йорку, Сент-Полі та Вінстон-Салемі.

Від початку всі досліджувані були здоровими, а науковці стежили за факторами прихильності до куріння чи довоготривалого пасивного куріння. За допомогою компʼютерної томографії дослідники зʼясували, що вплив кожної з забруднювальних речовин повʼязаний з розвитком емфіземи — одишки, характерної для багаторічних затятих курців. Це виснажливе захворювання призводить до зменшення кількості кисню в крові.

Емфізема легенів.

Yale Rosen / Flickr

В результаті дослідження стало відомо, що найсильніше на розвиток емфіземи впливає наземний озон — невидимий складник смогу. Він утворюється через перебування забрудників з пального на сонячному світлі.

На переконання дослідників, зростання емфіземи через наземний озон дорівнює 29 пачко-років в день та 3 рокам старіння. «Ці дані мають значення, оскільки рівень наземного озону зростає, а кількість емфізем, видимих на КТ, передбачає госпіталізацію та смерті через хронічні захворювання дихальних шляхів», — пояснив виданню CNN доктор Ґрехем Барр з Медичного центру Колумбійського університету.

  • У 2019 році людство витратило умовний запас відновлюваних природних ресурсів, які можуть відновитися через рік, і з 29 липня живе в «екологічний кредит».
  • У Всесвітній організації охорони здоровʼя підрахували, що близько 80% курців світу живуть у бідних країнах.
  • Дослідники з Ланкастерського університету виявили звʼязок між серцевими захворюваннями та забрудненням повітря — вони знайшли в серцях людей мільярди токсичних часток.
  • Науковці виявили, що забруднення повітря може відображатися на репродуктивній функції жінок. Воно знижує рівень гормона АМГ в яєчниках.