Учені: З 29 липня людство живе в «екологічний борг»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У 2019 році людство витратило умовний запас відновлюваних природних ресурсів, які можуть відновитися через рік, і з 29 липня живе в «екологічний кредит», повідомляє Deutsche Welle.

У міжнародній організації «Глобальна мережа екологічного відбитку» (Global Footprint Network) для визначення середнього показника дня екоборгу для планети обчислювали обсяги споживання біоресурсів (вода, продовольство, деревина тощо) і співвідносили їх зі здатністю екосистем відновлюватися.

Екологи зазначають, що для забезпечення потреб у природних ресурсах людству потрібно вже 1,75 планети Земля. У різних країнах споживання відновлюваних ресурсів на душу населення істотно відрізняється.

Найбільш нераціональне споживання ресурсів фіксується в Катарі (країна почала витрачати ресурси «в кредит» вже 11 лютого). А в Індонезії, яка найбільш ефективно витрачає ресурси, ця дата настане 18 грудня. Однак і ця країна споживає більше, ніж здатні компенсувати екосистеми.

Як пише видання, у 2019 році день, коли світова економіка починає витрачати ресурси планети «в кредит», наступив на три дні раніше, ніж у 2018. «Дату екологічного боргу» дослідники розраховують з початку 70-х років: тоді вона припадала на кінець грудня, до 1990 року — на середину жовтня, а до 2000-х — на початок вересня.